marți, 10 ianuarie 2012

La bal sau la spital?

Scandalul legii sanatatii abia a inceput, concentrandu-se pe subiectele legate de serviciile medicale de urgenta. Sa fie asta un scenariu in care cineva incearca sa ne ia ochii de la celelalte subiecte delicate, precum sistemul asigurarilor medicale, finantarea, medicina primara si de familie, malpraxisul, samd? Sau poate se gaseste cate un Arafat pe fiecare subiect, care sa deschida ochii poporului catre un viitor sumbru, in care, ca si in SUA zilelor noastre, tot mai putina lume isi permite servicii medicale. Situatie care, dupa mii de ani de "evolutie" a speciei umane, reprezinta probabil una dintre cele mai mari involutii si nu are nimic uman in ea.

Personajele din aceasta poveste trebuie tratate separat:

- Ministerul Sanatatii, nu trebuie tratat cu aceeasi indiferenta cu care acesta a tratat situatia. Pentru ca nici un reprezentat al ministerului, ministru, secretar de stat, purtator de cuvant, bagator de seama, portar sau femeie de serviciu, nu a luat nici un fel de pozitie, nici despre implicatiile legii si nici despre actiunile si parerile unui sub-secretar de stat din acest minister. Docili, toti "medicii" cei care asteapta spagile si beneficiile sistemului privat pe deoparte, si toti ungurii care asteapta viitoarele alegeri pe de alta, au tacut la un ordin si l-au lasat sa latre pe dulaul cel mare.

- Dulaul, D-l prezident, care la vederea flotei de ambulante are un deja-vu care-l face sa baleasca mai ceva ca un Saint Bernard, si-a depasit cu mult nu numai atributiile dar si limitele bunului simt. A iesit repetat la televiziune, prima data infuriat, a doua oara incercand sa-si spele iesirea anterioara, insa urechindu-l pe Arafat ca un profesor pe un elev care vorbeste in ora. Emite judecati de valoare dar admite ca nu se pricepe in domeniu. Acuza de sabotaj un om care a constuit sistemul de urgenta din Romania, dar saboteaza sanatatea tuturor prin sustinerea ideii ca sistemul de urgenta nu e important in marea schema a lucrurilor. Se intreaba retoric de unde sa faca rost statul de bani ca sa cumpere acele celebre 1200 de ambulante care cica ar fi necesare pentru ca sistemul sa functioneze si mai bine, dar uita mai multe aspecte. Uita ca amortizarea investitiei unui privat se va regasi in tariful de interventie, uita ca ambulanta nu se conduce singura si nici nu resusciteaza singurica atunci cand se zguduie prin gropi, uita de laudele aduse sistemului de catre specialisti internationali in domeniu. Si il acuza pe Arafat ca nu si-a trimis observatiile catre minister, dar uita ca tocmai trimiterea acestora i-au facut pe membrii comisiei sa nu-l mai cheme la discutiile comisiei. Presedintele nu uita doar ca mandatul sau extins se apropie de final. Arogant, sugereaza ca e normal ca Arafat sa plece daca nu e de acord cu seful lui. Pai nici noi nu suntem de acord cu seful tarii. Asa ar trebui, sa plecam din tara? Sau invers? Ghici ghicitoarea mea!?

- Raed Arafat, un specialist in domeniu si fara culoare politica. Decorat de doua ori, odata chiar de actualul presedinte.A salvat vieti in timp ce a servit sub 5 ministri de culori politice si capacitati intelectuale incerte. A constuit un sistem viabil in timp ce altii omorau nou nascuti sau isi umpleau buzunarele de pe urma diverselor gripe de laborator. Se lauda cu laudele altora, cu preturi bune la ambulante, cu costuri mici de exploatare, cu profesionalism, cu un sistem integrat si interdependent, responsabil si uneori chiar de elita. Cu date certe, cifre clare. Cu 15 lei pe cap de locuitor costuri de achizitie in 2007, atunci cand s-a reinoit parcul de masini.... Oare celor care ajung de sarbatori la urgente pentru ca s-au imbuibat ca porcii li s-ar parea mult sa renunte la 2 beri la pet odata la cativa ani ca sa stie ca sunt in siguranta atunci cand fac excese, fie ele mancare, de viteza sau de prostie?

- Oamenii din umbra. Privatii. Oamenii care vor sa faca bani cu bolile noastre. Aceiasi oameni care fac bani cu foamea noastra (fie ca e vorba de subventiile inghitite aiurea, de importul de legume de plastic, de ingroparea miciiagriculturi), cu nevoia noastra de miscare (fie aici vorba de benzina, autostrazi sau transport incomun), aceiasi oameni care fac bani ca sa finanteze politica ca sa mai faca niste bani.

- Oamenii care stau in lumina, trancanesc, influenteaza si dezinformeaza. Presa la comanda, lingai, demagogi de profesie, raspandaci, catei de curte. Moderatori care n-au nici o rusine sa intre peste un moment important din conferinta de presa, pentru sa face un inutil rezumat si a acoperi in direct vorbe care dor. Analisti si consultanti care au tupeul sa furnizeze aberatii cu putere de adevar absolut, pentru ca poporul e prost si crede orice.

Si finalmente, suntem noi toti, personajele sacrificate in razboiul intereselor financiare. Carnea de tun, gropile comune. Noi cei care ar trebui sa nu lasam aceasta lege sa treaca suspect, pe sub pres, asa cum ar fi vrut conducatorii nostri. Nu e vorba de a o opri, de a o sabota, ci doar de a ne asigura ca ceea ce urmeaza e in beneficiul sanatatii oamenilor. E o lege care trebuie analizata bine, dezbatuta, calculata. Daca solutia corecta pentru viitor e ca sistemul sa fie privat sau mixt, accept, dar vreau sa fiu convins. Deocamdata, sunt convins ca motivatiile sunt altele. Nu spun ca privatizarea e o idee gresita, ci sunt doar impotriva cresterii costurilor. Teoretic, privatizarea ar trebui sa genereze concurenta, si de aici, profesionalism si costuri mai mici. In spirit pur romanesc, astept insa sicane, canibalism si concurenta neloiala, numere de urgenta blocate, blocaje financiare si ambulante trase pe dreapta. Si, tot in spirit pur romanesc post-decembrist, distrugerea lucrurilor frumoase si care merg bine.

In mileniul trei, evolutia ar trebui sa fie spre un sistem medical daca nu gratuit atunci cat mai abordabil. In schimb, ne indreptam, la nivel mondial, catre un ev mediu sistemic. La nivel mondial dar si national, tot mai des, conducatorii nostri au un pic alte interese decat cele ale poporului. Oare de ce? Si chiar asa? Cine o fi mai patriot intre un marinar betiv si un profesionist palestinian? Ghici ghicitoarea mea!?

Niciun comentariu: